Levelezőkliens IMAP beállítása Androidot futtató okostelefonon

A Google erőteljes marketingpolitikájának köszönhetően az Androidot futtató okostelefonok tagadhatatlanul vezető helyet vívtak ki maguknak a mobiltelefon piacon, ha csak az eladásokat tekintjük is. Sajnos azonban a kép korántsem egységes, legalábbis nem olyan, mint a Windows verziók vagy a Mac OS-ek tekintetében. Még a nagyobb gyártókra sem jellemző, hogy túlzottan támogatnák készülékeiket, egyszerűen nem érdekeltek benne. Inkább kiadnak egy újabb telefontípust egy már meglévő sikeres széria utódjaként a legújabb, esetlegesen a Google stock Androidját felturbózó felülettel és a már meglévő, még a napi feladatokhoz elégséges hardverrel rendelkező készülékeiket igyekeznek kifuttatni a piacról azáltal, hogy nem adnak ki hozzájuk újabb Androidot.

Egy Android sajnos nem olyan operációs rendszer, mint a már említett Windows-ok amiket még egy viszonylag régebbi, gyengébb hardverrel felszerelt gépre is feltehetünk, mert léteznek ezen régebbi hardver elemekhez megfelelő meghajtóprogramok, amelyek kezelni tudják őket. Amikor a Google bejelenti egy újabb verziójú Android érkezését, azt legelőször a referencia készülékei (jellemzően a Nexus-ok) kapják meg és a forráskódok alapján úgy kell a nagy mobilgyártóknak saját készülékeikre elkészíteniük a megfelelő, saját verziókat, ami időigényes feladat, sokszor pedig megoldhatatlan, mert nem a telefon gyártóján múlik az újabb, frissített Android kiadása az adott készülékre, hanem mondjuk a processzor gyártóján.

Jelen állás szerint így nem fogják megkapni a Google ezen idő szerinti legújabb Androidját a Samsung Galaxy S5-ös készülékek, mivel a processzort gyártó Qualcomm kijelentette, hogy nem szállít meghajtót a Snapdragon 801-es processzoraihoz, a kódnevén Nougat-nak becézett Androidhoz. Mindezen hosszú és erősen leegyszerűsítő bevezető azért kellett, hogy lássuk, egy Android nem olyan operációs rendszer, amelyben mindig minden ugyanott található a főverziókon belül, hiszen még az egyes gyártók is átformálják az alap Androidot, amelyet a Google referenciaként kiad, erre jönnek még a különböző Google Play Store-ból letölthető alkalmazások sokszor tucatjai egy feladatra és ott vannak aztán a független fejlesztőket tömörítő legális fórumok (pl. XDA), hogy árnyaljuk a képet. Ezért aztán nincs egy olyan levelező kliens, amelyre azt mondhatnánk, ez a “beépített” és ezen fogjuk bemutatni az IMAP beállításokat. Helyette azt tanácsolhatjuk, hogy mindenki keresse meg azt az email klienst, amellyel a telefon gyártója felszerelte és kiadta azt az adott Android verziót, amelyet a telefon futtat, biztosan meg fogja benne találni azon beállításokat, amelyeket mi is bemutatunk ebben a cikkben. A cikk írásakor egy LG G4-es telefont használtunk 6.01-es Android Marshmallow felülettel, az LG által beépített levelezőklienssel. 

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Az email klienst ikon csomagtól függően mindig más és más jelezheti, de ha kiválasztottuk, hogy legyen az ikonok alatt felirat, akkor nem lesz nehéz dolgunk beazonosítani és megtalálni. 

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Válasszuk az Egyéb szolgáltatót.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Gépeljük be email címünket és jelszavunkat.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Válasszuk az IMAP4-et és nyomjunk a Következő-re.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Az IMAP szerver beállításánál írjuk be imap.maxer.hu a biztonság típusánál válasszuk az SSL-t (Összes tanúsítvány elfogadása), a port száma automatikusan áét fog állni 993-ra. Ha mégsem, írjuk át kézzel. 

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Görgessünk lentebb és ha a program még nem töltötte ki automatikusan, írjuk be felhasználónévnek a teljes email címünket és jelszavunkat. Nyomjunk rá a Következőre.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Az SMTP kiszolgálóhoz írjuk be smtp.maxer.hu, a biztonság típusa legyen TLS a legördülő listából. Ha nem írná át a port számot, írjuk be kézzel, hogy 587. 

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Görgessünk lentebb és ha nincs kitöltve, írjuk be a felhasználónevet, amely teljes email címünk és hozzátartozó jelszavunkat. Nyomjunk a Következőre.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Ha mindent jól csináltunk, azt látjuk, hogy rövid keresési fázis kezdődik.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Melynek végeztével beállíthatjuk a fiók nevét, amely minden küldéskor feladóként jelenik meg a címzett gépén. Ha ezt is beállítottuk, nyomjunk rá a Kész-re.

 

Android okostelefon SMTP email beállítás

Az Inbox/Beérkezett üzenetek felületére jutunk és elkezdhetünk telefonról is üzeneteket küldeni és fogadni.