Office 365 vagy Office 2016?

Már a kérdésfeltevés is erősen megkérdőjelezhető, ha így tesszük fel, hiszen úgy tűnhet, mintha a Microsoft népszerű irodai programcsomagjának két teljesen különböző változatáról lenne szó, amelyek között döntenie kell és lehet a felhasználónak, holott az igazság ettől távol áll. A helyes kérdésfeltevés úgy szól, hogy mi a különbség az Office 365 és az Office 2016 között? Előbbi gyakorlatilag a Microsoftnak egy olyan előfizetéses szolgáltatása, amely tartalmazza az éppen legújabb Office programcsomagot, amely jelen esetben az Office 2016. Az előfizető, aki fizet az Office 365 szolgáltatásért ugyanúgy megkapja a Word-öt, az Excel-t, a PowerPoint-ot és a többi irodai programot, mint az, aki egyszeri alkalommal megveszi az Office 2016-ot. Ezen kívül az Office 365 előfizetői részesülnek olyan plusz extrákban, mint az online felhő alapú tárhely, technikai támogatás, s mindezeket további költségek nélkül vehetik igénybe. 

A felhasználó döntheti el, hogy havonta, vagy évente fizet a szolgáltatásért. Ahogyan azt már a Microsoft-tól megszokhattuk az előző évekből, különböző felhasználási feltételek léteznek “otthoni” és “személyes” használatra, kis és közepes vállalkozásoknak, nagyvállalatoknak, iskoláknak és nonprofit szervezeteknek. Az otthoni változatra előfizetők megoszthatják előfizetésüket négy tetszőleges felhasználóval. A legnagyobb különbség az Office 2016-ot megvásárolók és az Office 365-re előfizetők által kapott szolgáltatások között mégis az, hogy az előbbit egyetlen alkalommal kell megvásárolni, ám ha ezt az utat választja, a felhasználó lemond a további verzióváltásokról. Ami annyit tesz, hogy frissítéseket letölthet ugyan programcsomagjához, ám ha kijön egy újabb Office főverzió, akkor teljes áron kell megvásárolnia. Ellentétben az Office 365-re előfizetőkkel, akik verzióváltáskor is megkapják a legújabb, támogatott Office csomagot. 

 

Office 2016 Office 365
Költségek Egyszeri költség.  Havi vagy éves előfizetés. 
Office csomag Az Office 2016 teljes eszköztára. Ha verzióváltás történik a csomag nem frissül.  Mindig a legfrissebb Office programcsomag áll rendelkezésre (ez jelen esetben a 2016-os verzió) , főverzió váltáskor is. 
Office installálás Az egyszeri licensz vétel annyit tesz, hogy egy operációs rendszerre tehető fel az Office, vagy Mac-re vagy PC-re.  Office 365 előfizetéssel az Office főverziót 5 számítógépre telepíthetjük, amelyben tetszőleges arányban lehet Mac és PC. 
Extra felhő alapú tárhely  Nem elérhető. 1 TB OneDrive felhő alapú tárhely érhető el. 
Technikai támogatás Csak installáláskor felmerülő problémák esetén.  A szolgáltatásra előfizetés révén segítségnyújtás jár bizonyos technikai problémák esetén.