PHP beállítások (php.ini)

A php szkriptek futtatásához php futtató környezet szükséges, mely szervereinken megtalálható és működik. A php működéséhez létezik egy un. php.ini fájl

Sok esetben előfordul, hogy az Interneten elérhető nyiltforrású php scriptek (pl. WordPress, Joomla, Drupal, stb.) futtatásához különleges, script-specifikus php beállítások szükségesek.

Ezek a beállítások általában az alábbi kapcsolókat érintik:

  • register_globals
  • safe_mode
  • output_buffering
  • display_errors
  • A scriptek telepítésekor le is ellenőrzik, hogy a kapcsolók számukra megfelelő állapotban vannak-e.

Ha valamelyik php kapcsoló állapota nem megfelelő, akkor a control centerben a domain vezérlőpultján a php4, vagy php5 beállításoknál az adott felhasználóra testreszabhatjuk, módosíthatjuk.

phpinisetup

PHP5, vagy PHP4?
Előfordulhat, hogy a vezérlőpultban külön szerepel a php4 és php5 beállítása ikon. Ebben az esetben a szerverünkön mindkét php futtató létezik. Alapértelmezett ebben az esetben a php4, ilyenkor a php4 beállításait kell módosítani.

PHP5-re váltás megoldható egy .htaccess fájl segítségével, amit abba a mappába (pl www) kell másolni, ahol szeretnénk, hogy php5 scriptek fussanak. A .htaccess fájlba az alábbi sort kell betenni:

AddHandler x-httpd-php5 .php

Miután php5re váltottuk a script környezetet, érdemes megvizsgálni, hogy a weboldalunk követelményeinek megfelelnek-e az alapértelmezett php5 beállítások. Ha valamelyik kapcsoló nem jól van beállítva, akkor a control centerben a vezérlőpultban, a php5 beállítások az adott kapcsolót megfelelő állapotra kell állítani.